Wereld Gewassen Database

Red currant

Welkom bij de Wereld Gewassen Database; een database met duizenden namen van landbouwgewassen. De database bevat de wetenschappelijke naam, synoniemen, en algemeen gebruikte namen van gewassen in verschillende talen.

Kohlrabi

Ieder gewas in de database hoort bij een of meerdere gewas categorien. De voornaamste categorien zijn granen, fruit en groenten, maar veel andere categorien geven extra informatie over het gewas (kruiden, specerijen, voedergewassen, vezelgewassen, etc.).

Let op. Behalve deze introductie pagina werkt de wereld gewassen database voornamelijk in het Engels. Ook de categoriën zijn op dit moment alleen nog in het engels beschikbaar.

Gebruik van de database

De Wereld Gewassen Database kan via deze website bekeken worden. Er zijn verschillende manieren om een gewas op te zoeken:

Sugar apple

 • Zoeken: Gebruik een zoektekst om de naam van een gewas te zoeken in de database.
 • Botanische Classificatie: Bekijk een lijst met Ordes, Families of Geslachten om een gewas op te zoeken.
 • Gewas Categorieën: Bekijk een lijst van gewassen die tot een bepaalde gewas Categorie behoren

Over de database

Het verbouwen van landbouwgewassen begon meer dan 10,000 jaar geleden, waarschijnlijk in de vruchtbare regio’s van Mesopotamië.

Maize or Corn

De eerste landbouw was beperkt tot een paar granen en peulgewassen die geschikt waren voor consumptie. De oudste gewassen zijn emmertarwe, eenkoorn, tarwe, gerst, erwten, linzen, linzenwikke, kikkererwten en vlas. Geleidelijk werden meer en meer planten gedomesticeerd. Naast granen, groenten en fruit werden veel andere bruikbare planten ontdekt; sommigen worden gebruikt om aan eten toe te voegen (specerijen, kruiden), anderen voor hun vezels (vlas, katoen), om dranken te maken (koffie, thee, bier, wijn, etc.), of voor anderen toepassingen. In de moderne landbouw worden ook veel gewassen verbouwd voor industiele toepassingen, zoals het maken van rubber, lijm, kleurstoffen, parfums, medicijnen, etc. En dan zijn er nog de gewassen die verbouwd worden voor gebruik in tuinen en parken, voor snijbloemen, en voor ander gebruik.

Deze honderden gewassen worden aangeduid met duizenden verschillende namen. Zelfs in dezelfde taal kan een gewas verschillende namen hebben. Bijvoorbeeld de mandarijn (Citrus reticulata) staat ook bekend als Tangerijn en Clementine. De zoete aardappel (Ipomoea batatas) wordt ook Bataat genoemd.

De Wereld Gewassen Database is een verzameling van al deze namen van landbouwgewassen.

Coffee

Voor “landbouwgewas” werd de volgende definitie gebruikt:

“een niet-diersoort of ras dat wordt verbouwd om geoogst te worden als voedsel, voor vezels, veevoer, brandstof of voor een ander economisch doel”.

De term “gewas” betreft meestal planten, maar het kan in sommige gevallen ook gaan om schimmels of algen.

Barley

Plantensoorten in the Wereld Gewassen Database hebben allemaal een wetenschappelijke naam; dit is een binomiale naam die bestaat uit twee delen, de geslachtsnaam (of genusnaam) en de soortnaam. In sommige gevallen heeft de naam ook een ondersoort of varieteit als toevoeging. Voor elk record bevat de database de botanische indeling in Ordes en Families, en in sommige gevallen Onderfamilies. Elke soort heeft ten minste een algemene naam in het Engels, maar voor de meeste soorten in de database is er een lijst met veel voorkomende namen in het Engels, Spaans, Nederlands, Frans, Duits en Italiaans (English, Español, Français, Deutsch, Italiano).

De Wereld Gewassen Database wordt steeds verder uitgebreid; nieuwe pagina’s en nieuwe namen van gewassen worden regelmatig toegevoegd. Op dit moment zijn het vooral voedingsgewassen (granen, groenten en fruit), maar geleidelijk worden ook andere gewassen bijgewerkt.

Je kunt helpen de wereld gewassen database te verbeteren

Blueberries

 • Stuur een email om gevonden fouten te melden.
 • Een missend gewas? Stuur namen van gewassen die niet in de datanase te vinden waren.
 • Missende namen? Stuur extra namen (in verschillende talen) voor de gewassen in the database.
 • Missende categorieen? Stuur een bericht om de juiste categorie voor een gewas door te geven.
 • Missende foto’s? Veel gewassen hebben nog geen foto. Stuur aanvullende foto’s van de gewassen in de database. Bekijk de lijst van gewassen zonder foto.
 • Geef suggesties voor nieuwe categorieen.
 • Ale opmerkingen en aanvullingen voor het verbeteren van de database zijn welkom.

Wist je dat?

Teasle gourd

 • Volgens de website van de ‘Salvard Global Seed Vault’, zijn er meer dan 7,000 plantensoorten die worden of werden gebruikt als voedsel voor mensen. In de moderne landbouw worden ongeveer 150 soorten voor voedsel productie verbouwd.
 • De voornaamste gewassen in de wereld zijn suikkerriet, mais, tarwe, rijst, aardappel, suikerbiet, soja, oliepalm, gerst, tomaat en katoen.
Scroll to Top